Waterpomp onderhouden

Inhoudsopgave

Directie voor Nieuwe motoren

Onderhoud van waterpompen

Een optimaal werkende waterpomp bespaart een hoop energie, geeft minder stilstand en brengt al met al minder kosten met zich mee. De investering die u maakt door uw pompen goed te onderhouden, is als het ware een investering in de levensduur, betrouwbaarheid en efficiëntie. Goed onderhoud plegen aan de machines die dagelijks gebruikt worden, is een van de meest impactvolle activiteiten op het gebied van operationele kosten.

Wanneer heeft een waterpomp onderhoud nodig?

Een van de eerste signalen die u zult merken zijn de afnemende prestaties van de pomp. Merkt u dat er meer tijd nodig is voor hetzelfde werk als voorheen? De oorzaak kan buiten de pomp liggen. Denk hierbij voornamelijk aan een lekkende of geblokkeerde aanzuigleiding of persleiding. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen de vitale pomponderdelen zoals de waaier of slijtplaat versleten of beschadigd zijn. In dit geval heeft uw waterpomp een onderhoudsbeurt nodig. Naast afnemende prestaties kunnen er ook andere signalen naar voren komen, zoals: de waterpomp maakt abnormaal veel lawaai, de pomp verstopt vaak of de pomp kan oververhit raken.

De prestaties van een waterpomp meten

Om de oorzaak van de verminderde prestaties vast te kunnen stellen, zal de pomp gemeten moeten worden. Door middel van vacuüm- en drukmeters is de onderdruk en de overdruk te meten. Waarbij deze vergeleken worden met de oorspronkelijke waarden van de pomp.

Als de druk van de persleiding (overdruk) hoger is dan normaal, dan zijn de problemen voorbij het punt waar de druk is gemeten. Hierbij kan het gaan om een verstopping in de persleiding, een (deels) gesloten afsluiter, terugslagklep of andere complicaties.

Als de druk van de aanzuigleiding (onderdruk) hoger is dan normaal, dan is het probleem voor het punt waar gemeten is. Hierbij kan het gaan om verstopping in de aanzuigleiding, een (deels) afgesloten afsluiter of andere complicaties.

Als de meter minder vacuüm en tegelijkertijd minder opvoerdruk meet, dan zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in de pomp zelf.

Mijn waterpomp maakt abnormaal veel lawaai

Het kan zo zijn dat de pomp klinkt alsof er een hand vol stenen in wordt verpompt, dan duidt dit hoogstwaarschijnlijk op cavitatie ofwel holtevorming. Naast cavitatie in de waterpomp kan het ook zo zijn dat versleten kogellagers voor het hogere geluid zorgt. Om het onderscheid te kunnen maken, zult u het verschil moeten kunnen maken tussen mechanisch- en hydraulisch geluid. Wanneer u de waterpomp laat lopen zonder vloeistof, en het geluid is dan verdwenen, dan is het een hydraulisch probleem. Mocht de pomp nog steeds hetzelfde geluid produceren, dan zijn de lagers van de waterpomp defect.

Mijn waterpomp verstopt regelmatig

Een waterpomp die regelmatig verstopt raakt, kan met een aantal verschillende mankementen zitten. Allereerst kan het zo zijn dat u geen of een verkeerde zuigkorf gebruikt. Hierdoor komt er te veel of te grof vuil in de pomp. Waardoor deze verstopt kan raken. Het kan ook zijn dat de zuigkorf vast is komen te zitten in de modder of bezinksel, waardoor u deze verliest. Daarnaast kan een te grote speling tussen de waaier en de slijtplaat ook zorgen voor terugkerende verstoppingen.

Mijn waterpomp raakt oververhit

Doordat deze pompen vrijwel altijd gekoeld worden door middel van het doorstromende water, is oververhitting bijna altijd het gevolg van een slechte doorstroming. Er komt hierbij te weinig vloeistof in of uit de pomp. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals: een te lage aanzuigsnelheid, een vastzittende terugslagklep, een verstopte zuigkorf of verstoppingen in de aanzuig- of persleiding. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een oververhitte waterpomp.

Een waterpomp die oververhit raakt, zal eerst helemaal afgekoeld moeten zijn voordat deze weer gebruikt wordt voor werkzaamheden. Naast het aanrakingsgevaar, kunnen interne delen van de pomp smelten. Daarbij komt kijken dat een oververhitte waterpomp druk opbouwt, wat gevaar op kan leveren als de pomp geopend wordt.

Service en onderhoud van uw waterpomp bij Ausma Motorenrevisie

Als uw waterpomp niet meer op volledige efficiëntie werkt, niet meer werkt of vaak storingen heeft, dan kunt u bij Ausma Motorenrevisie terecht voor onderhoud, service en reparatie. Met een grote schat aan kennis en ervaring werken wij vakkundig en betrokken aan uw waterpomp, zodat u deze weer zo snel als mogelijk kan gebruiken.