Roetfilter vervuiling oplossen

Vroeg of laat krijgen bijna alle dieselvoertuigen ermee te maken: roetfilter vervuiling. Maar hoe komt het en wat kunt u eraan doen? In dit artikel leggen we u alles haarfijn uit.

Inhoudsopgave

Roetfilter

Hoe werkt een roetfilter?

Om duidelijk te krijgen waardoor een roetfilter vervuilt, is het verstandig om eerst te kijken naar de werking van het onderdeel. Sinds 2006 zijn alle dieselmotoren standaard uitgerust met een roetfilter. Het roetfilter is onderdeel van het uitlaatsysteem. Dit onderdeel verzamelt fijne (roet)deeltjes uit de uitlaatgassen zodat deze het milieu niet vervuilen. De roetdeeltjes worden uitgefilterd en opgevangen. Na ongeveer 1000 kilometer rijden zit het filter vol en wordt het roet afgevoerd. Dit gebeurt door het regenereren van het roetfilter.

Hoe regenereert een roetfilter?

Roet verbrandt pas bij 550 graden Celsius en zo heet wordt het in principe niet in een roetfilter. Daarom voegen sommige merken via een apart tankje Eolys toe aan de brandstof. Eolys is een vloeistof op basis van cerine. Deze vloeistof verlaagt de verbrandingstemperatuur van roet naar 450 graden Celsius. Er zijn ook merken die extra diesel inspuiten zodat de temperatuur in het filter stijgt tot 650 graden Celcius, waardoor het roet wel verbrandt. Dit verbrandingsproces van het roet, is het regenereren van het roetfilter.

Om te kunnen controleren hoeveel roet er daadwerkelijk in het filter zit, hebben veel dieselmotoren een verschildruksensor. Deze sensor is aangesloten op de voor- en achterkant van het roetfilter. Het drukverschil geeft een indicatie van de verzamelde hoeveelheid roet.

Als het roetfilter schoon is, is het drukverschil nihil. Naarmate het filter meer roet opvangt, ontstaat er een groter drukverschil. Zodra het drukverschil groot genoeg is, geeft het filter een signaal af zodat de motor gaat regenereren. Zoals eerder vermeld wil dat zeggen dat het roet verbrandt. Het verbrande roet verandert vervolgens in as, wat minder schadelijk is voor het milieu. Het kan zijn dat het as niet goed uit het filter weg kan, waardoor het gaat ophopen. U moet dan een keuze maken tussen het reinigen van het roetfilter of het vervangen ervan.

Een roetfilter dat volloopt met asresten moet ook vaker regenereren. Het kan namelijk een stuk minder roet opvangen dan voorheen.

Hoe u kunt zien of een roetfilter verstopt is

Een verstopt roetfilter kunt u aan enkele dingen herkennen. Het duidelijkste teken is wanneer het roetfilter storingslampje gaat branden. Mocht het voertuig dit lampje niet hebben, dan gaat het motormanagement-lampje bij een verstopt filter branden.

Daarnaast merkt u het ook aan de motorprestaties. Een verstopt roetfilter zorgt vaak voor een verhoging van het brandstofverbruik. Daarnaast kan de motor ook gaan stotteren.

Kan ik een motor met een verstopt roetfilter blijven gebruiken?

Hoewel het geen desastreuze gevolgen voor de motor heeft om deze te blijven gebruiken, is het niet verstandig om met een verstopt filter door te rijden. Een verstopt roetfilter zorgt voor meer inwendige vervuiling van de motor, aangezien het roet niet meer weg kan. Daarnaast neemt ook het vermogen van de motor af bij een verstopping. Tot slot heeft deze verstopping negatieve effecten op het brandstofverbruik.

Wat kost het vervangen van een roetfilter?

Het vervangen van een roetfilter brengt hoge kosten met zich mee. Doorgaans kunt u hiervoor uitgaan van een kostenpost van minimaal € 1000,-, maar dit bedrag loopt vaak snel op.

Deze kostenpost valt te verminderen door een tweedehands of gereviseerd onderdeel te gebruiken. Gelukkig is het vaak al voldoende om uw roetfilter te laten reinigen.

Onderhoud en het reinigen van roetfilters is essentieel voor de prestaties van de motor, het optimale brandstofverbruik en de algehele levensduur van de motor. Bij Ausma Motorenrevisie kunnen we DPF-reiniging uitvoeren. Dit is een veilig en kostenefficiënt alternatief voor roetfilters van alle merken. Met een speciale behandeling verwijderen we roet, as en andere delen uit het roetfilter. Bij Ausma Motorenrevisie inspecteren en reinigen we het roetfilter professioneel binnen slechts twee werkdagen!

Let op!

In verband met Hemelvaart zijn wij 9 en 10 mei gesloten!

Hé! Fijn dat je er bent.

Om uw beleving op onze site te verhogen, maken wij gebruik van cookies.
We vragen u eenmalig hiervoor toestemming te geven.

Meer informatie over ons cookiebeleid